Μεσογειακή διατροφή και ελληνική κουζίνα

Μεσογειακή διατροφή και ελληνική κουζίνα

Μεσογειακή διατροφή και ελληνική κουζίνα, Πώς συνδέονται αυτά τα δύο; Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και την πρόληψη παθήσεων. Μία από τις πιο διάσημες καλύτερες διατροφές στον πλανήτη είναι η μεσογειακή διατροφή. Η φιλοσοφία της Ελληνικής κουζίνας, βασίζεται στην φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής.

 Η Ελληνική κουζίνα είναι βασισμένη στα εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Περιλαμβάνει πολλά χορτοφαγικά πιάτα χωρίς όμως να αποκλείει τροφές ζωικής προέλευσης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεσογειακή διατροφή παίζει ο ελαιόλαδο το οποίο σαφώς και δεν λείπει από την Ελληνική κουζίνα. Ένα προτέρημα της είναι πως δεν ακολουθεί το πρότυπο των τριών πιάτων, αλλά την τακτική του μεζέ . Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το στομάχι καθώς αποτελούν μεν ένα χορταστικό γεύμα, αλλά δεν “βαραίνουν” το στομάχι .

  Η Μεσογειακή διατροφή έχει πέντε μυστικά που την κάνουν τόσο ωφέλιμη και αποτελεσματική και αυτά είναι τα εξής : 

  1. Μεγάλη ποικιλία υλικών: Λόγω του κλίματος και του εύφορου εδάφους η Ελλάδα έχει μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά. Η συνθήκη αυτή ευνοεί και διατροφολογικά αλλά και γευστικά .
  2. Άφθονες φυτικές ίνες : Τα φρούτα και τα λαχανικά που εμπεριέχει η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό αυξάνει την διατροφολογική αξία της τροφής.
  3. Αντιοξειδωτικά : Οι τροφές που περιλαμβάνονται είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
  4. Διατήρηση ωφέλιμων ιδιοτήτων των υλικών: Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται τα υλικά φροντίζει έτσι ώστε οι ιδιότητες των τροφίμων να μην καταστρέφονται . Και τέλος έχει
  5. Ελαιόλαδο : Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως βασική πηγή λίπους και έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη πηγή .

Συνοψίζοντας τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι τα φρέσκα, φυσικά συστατικά και τις φυτικές ίνες τους, μας δίνουν την ευκαιρία να απολαμβάνουμε το φαγητό μας ενώ παράλληλα φροντίζουμε για την υγεία μας. Έτσι, με κάθε μπουκιά, απολαμβάνουμε την ισορροπία και την ενέργεια που μας χαρίζει η μεσογειακή διατροφή. Κλείνοντας αυτό το ταξίδι στην κουλτούρα και τη γεύση της μεσογειακής διατροφής, ας ανακαλύψουμε τον πλούτο και την ισορροπία που προσφέρει στη ζωή μας. Ας εμπνευστούμε από τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από κάθε μπουκιά και ας ανακαλύψουμε την ενέργεια που μας χαρίζει κάθε δείπνο. Με τη μεσογειακή διατροφή ως σύντροφο, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με ευχαρίστηση και να φροντίσουμε την υγεία μας, μια μπουκιά τη φορά.

stou sotiri mediterranean food