Γνωρίστε την Νεάπολη ! Η πιο ζωντανή περιοχή στην δυτική Θεσσαλονίκη !

  • Published
  • Posted in Blog
  • Updated
  • 1 min read

Γνωρίστε την Νεάπολη ! Η πιο ζωντανή περιοχή στην δυτική Θεσσαλονίκη !

 Η Νεάπολη είναι μια συνοικία στην δυτική Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Είναι μόλις 15΄ από το κέντρο της πόλης . Η περιοχή έχει 27.084 κατοίκους, πράγμα που την κάνει μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. 

 Κατοικήθηκε από μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την καταστροφή του 1922, κυρίως από Καππαδόκες. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στους λόφους έξω από τα Βυζαντινά τείχη της πόλης, ονομάζοντας την περιοχή με το ίδιο όνομα καθώς Καππαδοκία στα Ελληνικά σημαίνει Νεάπολη. δείτε εδώ .

δυτική Θεσσαλονίκη

Η περιοχή αυτή ανήκει στον δήμο Νεάπολης – Συκεών μαζί με άλλους τρεις γειτονικούς δήμους. Στον εν λόγω δήμο, ανήκουν οι περιοχές Νεάπολη, Συκιές, Πεύκα και Άγιος Παύλος. Σαν περιοχή έχει αρκετά αξιοθέατα και κρυμμένα διαμαντάκια . Έχει όμορφες εκκλησίες, μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού, πλούσια δημοτική βιβλιοθήκη, εντυπωσιακό δημοτικό θέατρο, το υπερπλήρες δημοτικό στάδιο Στρεμπενιώτη, το θεατρικό εργαστήρι “ΘΕΣΠΙΣ” και τέλος την εμβληματική γέφυρα των Στεναγμών.

  Η περιοχή αυτή έχει βγάλει αρκετούς καλλιτέχνες, πολιτικούς και γενικότερα διάσημους. Τρεις από τις πιο διάσημες προσωπικότητες που κατάγονται από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης είναι ο Γιάννης Αγγελάκας ο γνωστός τραγουδιστής, μουσικός και ποιητής γεννήθηκε το 1959. Έπειτα είναι ο Παντελεήμων Καλπακίδης, ο Μητροπολίτης Βέροιας ο οποίος γεννήθηκε το 1945 στην εν λόγω περιοχή. Και τέλος είναι ο Χρήστος Σαρτζετάκης ο οποίος είναι ο ανώτατος δικαστικός, πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας γεννήθηκε το 1929 στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης .

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για αυτά που μπορεί κανείς να δει και να κάνει στην Νεάπολη. Πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλη ιστορία, φιλόξενους ανθρώπους και γραφικές γωνίτσες. Ο τόπος αυτός κουβαλάει ακόμα τις παραδόσεις και τα έθιμα παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Μία βόλτα στα σοκάκια της θα σας ξυπνήσει μνήμες από μια άλλη εποχή…